Ewolucja światłowodowych wskaźnikach stanu

Firma SCHURTER wprowadza światłowodowe wskaźniki stanu do serii 6610-5, jako logiczne następstwo sukcesu serii 6610. To nowa funkcjonalność dla złącz przemysłowych podnosząca efektywność ich montażu.

Nowe 10A gniazdo z serii 6610-5 oferuje zintegrowane prowadnice do światłowodowych wskaźników stanu.. Posiada ona do dwóch światłowodów przeznaczonych do kierowania światła z diod LED umieszczonych na płytce drukowanej na zewnątrz. Technicy są w stanie wyraźnie zobaczyć, które systemy działają poprawnie, lub odpowiednio zareagować z serwisem. Sterowanie diodami LED jest dowolnie konfigurowalne, przy czym każdy stan może być reprezentowany w sposób wyraźny i niezależny. Aby uniknąć uszkodzenia i ułatwić okablowanie, światłowody można wkładać po instalacji w module PDU, trzeba jednak zamawiać je niezależnie od gniazda.

Szczególnie skuteczne jest zastosowanie w złączach IDC. Wiele gniazd może być połączonych szybko i jednocześnie. Ten bardzo wydajny sposób okablowania pozwala zaoszczędzić sporo czasu, a tym samym koszty pracy. Rozwiązanie jest dostępne z montażem na PCB, szybkozłączem lub zaciskiem lutowany, zapewniając niezależne podawanie zasilania i wskazywanie stanu. Aby zapewnić jeszcze lepsze sprzężenie zwrotne, SCHURTER zapewnia indywidualne gniazda w kolorze czarnym, białym i szarym.

Seria 6610-5 jest dostępna w dwóch wersjach, tzw. "wzdłużnej" oraz "poprzecznej". W zależności od zastosowania i typu PDU można montować kilka gniazd w pionie (poprzecznie) lub poziomie (wzdłuż) jeden za drugim. Zaciski IDC są odpowiednio zorientowane w stosunku do izolacji przewodów.

Nowa seria 6610-5 oferuje zabezpieczenie przed niezamierzonym wyrwaniem przewodu zasilającego. W zależności od rozmieszczenia otworów wylotowych w taśmach - wzdłuż lub w poprzek - można zastosować systemy mocujące SCHURTER V-lock lub zamki z zatrzaskami bocznymi. Montaż wciskany 6610-5 jest przeznaczony do grubości blach od 0,8 do 3,0 mm. Dodatkowe wersje, które mają zostać dodane w najbliższej przyszłości, obejmują gniazd do 16A.

Dane Techniczne

- Wartości nominalne IEC 10 A / 250 VAC; 50 Hz

- Wartości nominalne UL/CSA 15 A / 250 VAC; 60 Hz

- Jeden, dwa lub bez zintergrowanych światłowodów jako wskaźników stanu