Bezpieczniki firmy SCHURTER zgodne z AEC-Q200

Dostępność paliw kopalnych jest ograniczona. Podczas ich spalania jest wydzielana ogromna ilość szkodliwych gazów. Stwierdzenie, ze przyszłość należy do pojazdów elektrycznych przestało być jedynie pytaniem. I to jest czas kiedy SCHURTER wchodzi do gry by zabezpieczyć elektronikę oraz ogniwa bateryjne.

Samochody stają się coraz bardziej komfortowe, mocniejsze, bezpieczniejsze oraz co się z rym wiąże coraz cięższe. Dlatego, aby zwiększyć prędkość auta elektrycznego potrzeba zużyć dużo energii. Jest to osiągane poprzez łączenie mniejszych ogniw bateryjnych rownolegle w serie. Przy rozmiarze ogniwa 4VDC / 3200 mAh osiągniecie napięcia operacyjnego 400 VDC wymaga 100 ogniw w szeregu. Wytrzymałość jest osiągana przez równoległe połączenie wielu takich 400 VDC serii. W bardzo mocnych pojazdach elektrycznych kilkanaście tysięcy ogniw jest łączone razem.

Wyrównywanie baterii

Bardzo istotny jest proces ładowania baterii. Wyrównywanie baterii oznacza obwód elektryczny który zapewnia jednakowe ładowanie zdecydowanej większości podobnie zaprojektowanych, ale nieznacznie różniących się z powodu tolerancji produkcyjnych akumulatorów. Te ogniwa, które absorbują energię zbyt gwałtownie są nieco zwalniane. Najsłabsze połączenie w szeregu wyznacza jego rytm. Każde ogniwo otrzymuje własne traktowanie. To jedyna droga by otrzymać maksymalną pojemność oraz przeciwdziałać starzeniu się i osłabianiu baterii.

Każde ogniwo musi być zabezpieczone przeciw przecięciu. To przekłada się na kilkanaście tysięcy bezpieczników na jeden zestaw baterii, zależnie od rodzaju bezpiecznika. Każdy z nich jednak musi pracować kilka lat bez wymiany także w warunkach zimowych oraz uderzeniach ciepła. Szok termiczny, drgania? Każdego dnia. Włączanie, wyłączanie, przyspieszanie - moc jest potrzebna cyklicznie.

AEC-Q200

Poza skrótem AEC (Automotive Electronics Council) jest amerykańska organizacja działająca na rzecz standardów dopuszczających komponenty elektroniczne do przemysłu samochodowego. Standard Q-200 został wprowadzony w połowie roku 1990 i opisuje wymagania dla komponentów pasywnych. Jest on obowiązujący globalnie. Na początku specjalne testy oraz wymagania dotyczące bezpieczników nie były dokładnie określoneJednakże to się zmieniło wraz z wprowadzeniem elektronicznych zespołów sterowania i elektrycznych napędów do aut. W międzyczasie Firma SCHURTER odnalazła się w wysokich wymaganiach przemysłu kosmicznego dzięki rozwijanej od kat współpracy z ESA. Podobnie we współpracy z kluczowymi graczami w przemyśle samochodowym powstały bezpieczniki spełniające wymagania profilu Q200.

Kompetencje

SCHURTER oferuje obecnie szeroką paletę bezpieczników zgodną z AEC-Q200 do wielu różnych aplikacji (kontrola baterii, klimatyzacja, moduły mocy do silników diesla / benzynowego, etc.) bliska współpraca z międzynarodowymi organizacjami działającymi w przemyśle i motoryzacji czyni nas kompetentnym partnerem w tematach związanych z ochroną elektroniki w branży motoryzacyjnej.

prod //cdn.schurter.com 010010230000000094-86921-218865