Światłowody jako wskażnik stanu

SCHURTER udoskonala swój sztandarowy produkt: gniazda IEC są w nowej serii 6600-5 dostępne z zintegrowanymi wskaźnikami stanu. Oszczędzając sprytnie miejsce oraz dodatkowe koszty nowe rozwiązanie jest idealne do listw zasilających (PDUs) w centrach danych oraz aplikacji z rozdzielaniem mocy.

Ludzka potrzeba informacji ciągle rośnie w rekordowym tempie, a stały postęp w dziedzinie technologii informacyjnych i komunikacyjnych (ICT) dąży do tego, aby spełnić to oczekiwanie. Nowe centra danych stale pojawiają się w najbardziej niekonwencjonalnych miejscach, aby wesprzeć ten rosnący popyt. Są one pod ciągłą presją, aby poprawić wydajność i niezawodność powyżej rosnących wymagań oraz jednocześnie zmniejszać zużycie energii i kosztów. Tymczasem wymaganie co do niezawodności transmisji musi nadążać za rosnącą prędkością przesyłu danych. Z tego powodu znane z ekonomii zjawisko podaży i popytu wkracza w inteligentne i niezawodne źródła zasilania, a co za tym idzie także do zwykłych połączeń. Firma SCHURTER z przyjemność przedstawia własne gniazda IEC wraz z zintegrowanymi światłowodami, które w prosty sposób wpłyną na inteligentną dystrybucję energii.

Dowolnie konfigurowalne

Obecnie listwy zasilające (PDUs) często używają diod LED umieszczonych pomiędzy gniazdami, aby wyświetlić aktualny status połączenia. Wysoka gęstość upakowania w serwerach w nowoczesnych centrach danych wymaga tego samego od zespołów dystrybuujących energię. Dzięki gniazdom firmy SCHURTER z wbudowanymi światłowodami oszczędzamy miejsce i koszty montażu w konwencjonalnych listwach zasilających. Pracownicy serwisowi są w stanie wyraźnie zobaczyć, które systemy działają poprawnie, a które wymagają konserwacji. Wyzwalanie diod LED jest dowolnie konfigurowalne, przy czym każdy stan może być widocznie i niezależnie reprezentowany. Złącze może np. sygnalizować diodą czerwoną przerwę w pracy lub krytyczne pobór energii żółtą diodą LED.

Opcjonalnie, SCHURTER 6600-5 jest dostępny tylko z jednym światłowodem lub bez niego.

Wyrwanie przewodu

Aby uniknąć niezamierzonego wyrwania przewodu zasilającego, nowe gniazda oferują dodatkowe zabezpieczenia. W zależności od rozmieszczenia gniazd w listwie - poziomo lub pionowo - można zastosować system V-Lock lub inne systemy mocowania przewodów z blokadami bocznymi firmy SCHURTER. Oba systemy są możliwe do zastosowania w gniazdach serii 6600-5.

Ramiona blokady bocznej gniazd są obecnie przeznaczone do wymiarów panelu przedniego 1,7 lub 2,0 mm. Wersje dla paneli o grubości 1.0, 1.5 i 2.5 mm będą dostępne wkrótce. W najbliższej przyszłości zostanie zaprezentowana wersja gniazda 16A wraz z 4 światłowodami stanu.

Dane Techniczne

- Klasyfikacja wg IEC 10A / 250VAC; 50Hz

- Klasyfikacja wg UL/CSA 15A / 250VAC; 50Hz

- Wykonanie z jednym, dwoma lub bez wskaźników stanu