results out of Przeczytaj więcej Products View all results

SCHURTER 2015: Na przekór silnemu frankowi szwajcarskiemu

Zniesienie minimalnego kursu wymiany Szwajcarskiego Banku Narodowego dnia 15 stycznia 2015 roku odcisnęło wyraźne piętno na rodzinnej firmie elektronicznej z siedzibą w Lucernie.

Po udanym roku 2014 Grupa SCHURTER, w skład której wchodzi 20 spółek zależnych na całym świecie, musiała pogodzić się ze spadkiem sprzedaży na poziomie 6,9 % do kwoty 191,4 mln CHF. Przepływy pieniężne wyniosły 9,0%, a zysk po opodatkowaniu stanowił 4,2% sprzedaży.

Zarówno Dział komponentów (-7,6 %), jak i Dział systemów wejściowych (-5,4 %) odnotowały ujemny wzrost. W szczególności nie udało się utrzymać wyraźnej tendencji wzrostowej Działu systemów wejściowych. Według kalkulacji po kursie wymiany z poprzedniego roku wykazano spadek o 0,5% w Grupie SCHURTER oraz redukcję sprzedaży w Dziale komponentów o 3,2%, przy jednoczesnym, wciąż sporym wzroście na poziomie 4,8% w Dziale systemów wejściowych.

Negatywne wpływy silnego franka szwajcarskiego zostały szybko ograniczone poprzez odpowiednie środki zaradcze. Oprócz działań mających na celu poprawę efektywności, które zostały wdrożone w całej Grupie, wprowadzono także zasady "szczupłego zarządzania". Infrastruktura podmiotu naszej Grupy w Republice Czeskiej została poszerzona do 100 %, stymulując dodatkowo konkurencyjność na globalnym rynku komponentów elektronicznych. Zarówno w Dziale komponentów, jak i w Dziale systemów wejściowych trwają prace nad wdrożeniem obiecujących projektów innowacji. Uzasadniają one wzrost nakładów inwestycyjnych o 12,5%.

Wysiłki na rzecz koordynacji wiedzy i doświadczenia obydwu działów i tendencja do oferowania naszym klientom kompleksowych rozwiązań przyniosły bardzo dobre rezultaty. Wolumen sprzedaży w obszarze rozwiązań wzrósł o 6 %. Według prognoz wskaźnik wzrostu w 2016 roku ma przekroczyć 20%.

prod //cdn.schurter.com