Prosta symulacja obwodów: Biblioteka SPICE dla dławików skompensowanych prądowo

Aby pomóc w symulacji obwodów, SCHURTER oferuje biblioteki typu SPICE dla dławików typu "Common-Mode" stosowanych na płytkach drukowanych.

Nowa biblioteka SPICE zawiera modele symulacyjne dla wszystkich dławików skompensowanych prądowo na płytkach drukowanych o prądzie znamionowym do 10 A. Zawarte są w niej również przykładowe obwody, za pomocą których możliwe jest sprawdzenie właściwości operacyjnych różnych dławików przed ich rzeczywistym użyciem w układzie.

Modele SPICE pomagają klientom znaleźć najlepszy produkt do planowanej aplikacji. Za pomocą symulacji mogą oni ocenić zachowanie dławika oraz przeprowadzić obliczenia. W nowoczesnych konstrukcjach elektronicznych bardzo często symuluje się obwody przed faktyczną budową urządzenia.Takie podejście eliminuje lub zmniejsza wysiłek potrzebny do budowy prototypów, co pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.

Biblioteka jest po prostu kopiowana do odpowiedniego katalogu aplikacji SPICE. W schemacie obwodu aplikacji SPICE można wybrać i wstawić żądany dławik z linii produktów SCHURTER. Kliknięcie myszką na komponencie powoduje wybranie żądanego numeru elementu i rozpoczęcie symulacji. Dodatkowo biblioteka zawiera wiele przykładowych obwodów dla dławików Common-Mode. Dzięki temu niezwykle łatwo jest porównać właściwości operacyjne różnych dławików. Możliwa jest również analiza charakterystyki częstotliwościowej i nasycenia.

Modele symulacyjne zostały przetestowane z LTspice, ale mogą być również używane z innymi kompatybilnymi programami SPICE. LTspice jest szeroko stosowanym darmowym narzędziem symulacyjnym firmy Linear Technology Corp.

Internet:

www.schurter.ch/wwwsc/con_pg81_82.asp?language_id=10