results out of Przeczytaj więcej Products View all results

Efektywna współpraca w zakresie projektów badawczo-rozwojowych pomiędzy ESA a SCHURTER AG

Firma SCHURTER może pochwalić się wieloletnią, udaną współpracą z Europejską Agencją Kosmiczną (ESA) nad realizacją projektów badawczo-rozwojowych. Już dwa bezpieczniki uzyskały kwalifikację ESA do zastosowań w przestrzeni kosmicznej.

29 stycznia 2016 roku, po zakończeniu intensywnego procesu oceny i kwalifikacji przy współpracy z przedstawicielami Europejskiego Centrum Badań i Technologii Kosmicznych (ESTEC) z Holandii firma SCHURTER uzyskała certyfikację bezpiecznika HCSF. Ponad 8 lat po pomyślnej kwalifikacji MGA-S SCHURTER w dalszym ciągu jest jedynym szwajcarskim przedsiębiorstwem, a tym samym także i jedynym europejskim dostawcą bezpieczników, z taką kwalifikacją [1].

MGA-S [2] to bezpiecznik przeznaczony do montażu powierzchniowego (SMD), wytwarzany w technologii cienkowarstwowej, z ceramiczną obudową, hermetycznie szczelny i nadzwyczaj wytrzymały. Analogicznie zaprojektowano także nowy bezpiecznik HCSF [3] tylko z myślą o użytkowaniu przy wyższych prądach znamionowych. Rozwiązania zastosowane w ramach prac projektowych przedstawiono w historii sukcesu tej współpracy [4] Oprócz opisu możliwości technicznych umieszczono tam także odniesienia do odpowiednich dokumentów dotyczących współpracy z ESA.

Obydwa bezpieczniki spełniają nadzwyczaj wysokie wymagania przemysłu kosmicznego takie jak np. stałe właściwości przy eksploatacji w warunkach wysokiej próżni lub przy przyspieszeniu na poziomie 1'600 g. Inne istotne dane dotyczące produktów znaleźć można w poszczególnych kartach technicznych. Każdy dostarczany bezpiecznik przechodzi test starzenia przez 168 h w temperaturze 85°C i przy 96% prądu znamionowego. W ten sposób wskaźnik awaryjności bezpiecznika w czasie późniejszej eksploatacji jest redukowany praktycznie do zera. Produkty są przygotowywane wraz ze szczegółowym raportem z przeprowadzonych prób.

Firma SCHURTER jest dumna, że zalicza się do wskazanych na stronie ESA kwalifikowanych dostawców [5]. Doskonała jakość produktów firmy SCHURTER to efekt ukierunkowanych, zorientowanych na rynek prac rozwojowych, prowadzonych przy współpracy z naszymi partnerami, a także zastosowania najnowocześniejszych procesów i urządzeń produkcyjnych. Przedsiębiorstwo wyróżnia także konsekwentna polityka zarządzania jakością.

Internet:

prod //cdn.schurter.com ESA-Cooperation-98158-202808