• Contact
results out of Read more Products View all results

You can share this page with others by sending the URL of the selected page.

07.02.2018

RTS - Reflowable Thermal Switch

SCHURTER wprowadza swój nowy produkt o nazwie RTS. RTS jest szczególnie kompaktowym urządzeniem zabezpieczającym przed przegrzaniem, wykorzystującym zaawansowaną technologię SMD. Nadaje się do najwyższych wymagań ochrony w półprzewodnikach mocy.

RTS oznacza "Przełącznik termiczny do lutowania rozpływowego". Został on opracowany w celu ochrony przed przegrzaniem wysoce zintegrowanych półprzewodników mocy, takich jak MOSFET, IC, IGBT, Triak, SCR itp. przed przegrzaniem. Przed aktywacją mechaniczną, RTS może być montowany przy użyciu konwencjonalnych technik lutowania rozpływowego o profilach temperaturowych do 260 °C.

Po lutowaniu rozpływowym RTS do płytki drukowanej, wciśnięcie przełącznika uzbraja RTS do działania w niższej temperaturze 210 °C. Aktywacji tej można dokonać ręcznie lub w pełni automatycznie. W przeciwieństwie do aktywacji elektrycznej, efekt aktywacji mechanicznej RTS jest wyraźnie i natychmiast widoczny dla instalatora. Ponadto eliminuje się tym samym trzeci dodatkowy styk wymagany do aktywacji elektrycznej.

Nowy typ zabezpieczenia przed przegrzaniem to najmniejsze wymiary i dużą obciążalność. Prądy robocze do 100 A przy napięciu znamionowym do 60 VDC mogą być obsługiwane przez RTS, który ma wymiary tylko 6,6 x 8,8 mm. Dostępne są także warianty dostosowane do potrzeb klienta z wbudowanym bocznikiem lub dodatkowym bezpiecznikiem nadprądowym. Te zintegrowane funkcje zmniejszają zużycie miejsca na płytce drukowanej. Wyłącznik termiczny Reflowable Thermal Switch spełnia wysokie wymagania niezawodności AEC-Q200 i MIL-STD.

Termin niestabilność cieplna odnosi się do przegrzania półprzewodnika mocy w wyniku samonapędzającego się procesu wytwarzania ciepła (opór transmisyjny źródła zwiększa się wraz ze wzrostem temperatur, co powoduje zwiększenie strat mocy w warstwie zaporowej i w efekcie wzrost oporu transmisyjnego). Przyczyną tego jest stale rosnąca gęstość mocy i tendencja do miniaturyzacji układów elektronicznych.

RTS chroni półprzewodniki mocy nie poprzez obwód logiczny, ale przez podstawowe prawa fizyki. W przypadku ucieczki termicznej RTS skutecznie przerywa obwód dokładnie w ściśle określonej temperaturze.

prod //cdn.schurter.com